


موزه ملی عمان، فرصتی برای آشنایی با فرهنگ این کشور
موزهی ملی عمان، جدیدترین موزه در این کشور به حساب میآید که توانسته در همین مدت کوتاه، توجه گردشگران زیادی را از سراسر دنیا به خودش جلب کند. شاید برای گردشگران عجیب باشد که «چطور مردم عمان هنوز هم به فرهنگهای سنتیشان پایبند هستند؟ برای پیدا کردن پاسخ این سؤال، بهتر است سری به موزهی ملی عمانبزنید که در مرکز شهر قرار گرفته تا متوجه شوید چگونه این کشور توانسته در طول تاریخ، سنتهایش را حفظ کند. در این موزه، بیشتر بر روی کیفیت تمرکز شده و از تجهیزاتی مثل صفحههای بزرگ نمایش استفاده کردهاند تا علاوه بر آموزش دادن مردم عمان، تمام دنیا را دربارهی تاریخ و فرهنگ کشورشان آگاه کنند؛ زیرا معتقدند که کشورشان تاریخی غنی دارد و این وظیفهی آنها است تا این تمدن را به نسلهای بعدی و فرزندانشان انتقال دهند.

سلطان کشور عمان یعنی «سلطان قابوس»، برای تاریخ و میراث فرهنگی این کشور اهمیت زیادی قائل میشود و تأسیس موزهی ملی، یکی از بزرگترین دستاوردهای او در این زمینه به حساب میآید.تعداد سالنهای موزه به 14 مورد میرسد و نمایشگاههای مختلفی از جمله «گالری افلاج (Aflāj Gallery) سرزمین و مردم (The Land and the People Gallery)عمان و جهان (Oman and the World Gallery) شکوه و جلال اسلام (Splendours of Islam Gallery)تاریخ دریایی (Maritime History Gallery) زره و سلاح (Arms and Armour Gallery) و گالری رنسانس (Renaissance Gallery) را دربر میگیرد. علاوه بر آن، ناحیهای 376 متر مربعی نیز به گالری نمایشگاههای موقتی در این موزه اختصاص دارد.

آداب و رسوم مردم مهمان نواز عمان
در سفر به عمان بهتر است قبل از شروع گشت و گذارتان، کمی درمورد فرهنگ ویژه و آداب و رسوم جالب مردم آن اطلاعات به دست بیاورید تا درک بعضی از رفتارهای آنها برایتان آسانتر شود. زبان رسمی کشور عمان، عربی است؛ اما زبانهای مختلف دیگری از جمله بلوچی و هندی نیز در کشور رواج دارد. با توجه به ارتباط تاریخی بین دو کشور عمان و «زنگبار» (Zanzibar)، بعضی از مردم به زبان «سواحلی» (Swahili) هم صحبت میکنند. انگلیسی، زبان دوم این کشور است و تقریباً همهی تابلوهای شهرهای آن، به دو زبان عربی و انگلیسی نوشته میشوند. تقریباً مذهب 75% از مردم عمان، «اباضیه» (Ibadhism) است که یکی از کهنترین مذاهب اسلامی به شمار میرود. از هر دو پیروان شیعه و سنی در این کشور زندگی میکنند؛ به همین دلیل مناسبتهایی مثل رمضان و روزه گرفتن، جزو روزهای مهم آن به حساب میآیند.

پوشش
مردان عمانی، لباسی آستین بلند و معمولاً بدون یقه میپوشند که تا مچ پایشان کشیده میشود و به آن «دشداشه» (Dishdasha) میگویند. قسمت یقهی این لباس، دکمه میخورد و یک آویز دارد که آن را غرق در عطرهای خوشبو میکنند. علاوه بر آن، نوعی عمامه نیز بر سر میگذارند و اگر مایل باشند، عصای چوبی یا فلزی نیز به دست میگیرند و در مراسم رسمی، خنجر که نمادی از وقار مردانه است را نیز بر کمرشان میبندند. خانمها در عمان، حجاب دارند و لباسهای زیبای بلندی به تن میکنند و بعضیها حتی دست و صورتشان را هم میپوشانند؛ اما این کار زیاد مرسوم نیست.



غذا
غذاهای عمانی از غذاهای خاورمیانه تأثیر گرفتهاند. میتوانید غذاهای چینی، ، فلافل لبنانی، بریانی هندی و مکبوس را امتحان کنید که یکی از غذاهای خوشمزه و سنتی عمان به حساب میآید. بعید میدانیم که هیچکدام از این غذاها به مزاجتان خوش نیاید. اما اگر به فرض محال هم این اتفاق افتاد، جای نگرانی نیست؛ چون میتوانید پیتزا و ماهی تازه را جایگزین آنها کنید. همچنین به هیچ وجه حلوا و قهوهی مخصوص این کشور را از دست ندهید که نصف عمرتان بر فنا است!


آداب معاشرت
مردم وقتی همدیگر را جایی میبینند، با «السلام علیکم» جمله را شروع میکنند که پاسخ مناسبش، «و علیکم السلام» است. حین گفتن این جمله، با هم دست میدهند و بینی یا هر دو گونهی طرف مقابل را میبوسند. البته معمولاً زود دستشان را پس نمیکشند و بین مکالماتشان، وقفههایی میافتد که آن را کاملاً طبیعی میدانند. اگر بعد از دست دادن، دست راستتان را روی قلب مخاطبتان قرار دهید، نشانهی احترام ویژهای است که برای او قائل هستید. خانمها هم وقتی همدیگر را میبینند، به نشانهی صمیمیت با هم دست میدهند.مردم عمان، به شدت به فکر آبروی همنوعانشان هستند و ترجیح میدهند دیگران را به صورت غیر مستقیم، متوجه اشتباهاتشان کنند. عمانیها هنگام صحبت کردن، کمی از هم فاصله میگیرند و این فاصله، بین خانمها و آقایان بیشتر میشود. مردم ترجیح میدهند هنگام صحبت، مستقیم به آنها نگاه کنید و به عبارتی، ارتباط چشمی با آنها برقرار کنید.

دست چپ در عمان، ناپاک شمرده میشود؛ بنابراین همیشه با دست راستتان وسیله یا غذایی که به شما تعارف میکنند را بگیرید و خودتان نیز با دست راست، تعارف کنید. مهماننوازی، بخش مهمی از آداب معاشرت و فرهنگ مردم عمان است. چه دوست و آشنایشان باشید و چه غریبه، آنها دوست دارند تا شما را به داخل خانههایشان دعوت و با خرما و قهوهی مخصوصشان، از شما پذیرایی کنند. پس اگر این اتفاق برایتان افتاد، جای تعجب ندارد و بهتر است دعوتشان را رد نکنید؛ چون بیادبی به شمار میرود.

لنج یا قایق سه دکله
یکی از نمادهای جاودان کشور عمان، «لنج» (Dhow) است که نوعی قایق با بادبانهای سه گوش میباشد. این قایقها، چندین قرن است که عضو جداییناپذیر فرهنگ این کشور به حساب میآیند. نشانههایی وجود دارد که در قرن هشتم، یک لنج عمانی به سمت کشور میرفته و قدمت این قایقها را ثابت میکند. امروزه از این قایقها بیشتر برای ماهیگیری، صادرات و صنعت گردشگری استفاده میشود.

چند نکته در مورد فرهنگ عمانی ها
- عمان، جامعهای مردسالار دارد.
- از کل دستتان برای اشاره کردن به کسی استفاده کنید، نه انگشت اشاره!
- مردم برای نشان دادن موافقت، انگشت شستشان را به سمت بالا میگیرند.
- اشاره کردن به پاشنهی پا یا در کل، پای افراد، جزو کارهایی که در عمان نباید انجام دادمحسوب میشود.
- از پا برای حرکت دادن چیزی استفاده نکنید.
- از مردم، بدون اجازهی آنها عکس نگیرید.
- آداب و رسوم و سلطان کشور عمان، یعنی «سلطان قابوس» را مسخره نکنید.
- حرکات پرخاشگرانه، مستهجن یا اهانتآمیز در این کشور ممنوع است و مجازاتی مثل زندان یا بدتر را به دنبال دارد.
- برای استفاده از مواد مخدر غیرقانونی، ممکن است به زندان فرستاده یا مجبور به پرداخت جریمههای سنگین بشوید.
- پنج بار در روز، مردم به عبادت میپردازند و در این اوقات، اکثر جاها خلوت میشود. این زمانها به این ترتیب هستند: ساعت 4 و نیم صبح، ظهر، بین ساعت 2 تا 4 بعد از ظهر، هنگام غروب آفتاب و یک ساعت بعد از آن.


صلاله، دومین شهر بزرگ در کشور عمان
شهر صلاله در فصل بارانهای شدید، تبدیل به سرزمینی میشود که تا چشم کار میکند، همه جا سبز است. اما جاذبههای گردشگری آن، صرفاً به طبیعت بینظیرش خلاصه نمیشود.
صلاله (Salalah)، دومین شهر بزرگ کشور است که در فصل بارندگیهای شدید، گردشگران زیادی را به سمت خودش جذب میکند. این شهر، محل تولد «سلطان قابوس» بوده و در بخش جنوبی عمان قرار دارد. بخشهای شمالی شهر صلاله را، رشتهکوههایی فرا گرفتهاند که بعد از بارندگی، چشم انداز سرسبز و آبشارهای حیرت انگیزشان تماشایی است. سواحل زیبای این شهر، در بخش جنوبی آن قرار دارند که با شنهای سفید رنگشان، پذیرای بازدیدکنندگان خواهند بود. مناطق زیر، جزو جاذبههایی محسوب میشوند که بهتر است آنها را در لیست بازدیدتان از صلاله قرار بدهید.
1. مسجد سلطان قابوس
یکی از معروفترین مسجدهای سلطان قابوس در عمان، در شهر صلاله قرار دارد. این مسجد، در مرکز شهر قرار گرفته و از جمله ساختمانهایی است که معماری عمانی را به خوبی به نمایش میگذارد. «مسجد سلطان قابوس» (Sultan Qaboos Mosque)، دو گنبد بزرگ و دو منارهی بلند دارد که سفید هستند و با نگارههای طلایی رنگ، تزئین شدهاند. داخل این مسجد نیز فرشی سبز رنگ پهن کرده و فانوسهای زیبایی قرار دادهاند و برای تزئین دیوارها، از کندهکاریهای به خصوصی استفاده شده است. پیشنهاد میکنیم بازدید از این شاهکار معماری را از دست ندهید.

2. قلعه طاقه
«قلعهی طاقه» (Taqah Castle)، یکی از معروفترین و زیباترین قلعهها در منطقهی «ظُفار» (Dhofar) به شمار میرود. این قلعه را به این منظور ساخته بودند تا شیخ قبیله، یعنی پدربزرگِ مادرِ سلطان قابوس، در آن زندگی کند. امروزه میتوانید از چندین موزهای که در قلعهی طاقه قرار دادهاند، دیدن کنید و با مشاهدهی این ابزار و اسلحهها، از نحوهی زندگی مردم عمان در آن زمان اطلاع پیدا کنید. معماری زیبا، کشتزار و بناهای تاریخی این قلعه، مقصد جالبی را برای گردشگران به وجود آورده است. بهتر است ظهر به بعد، به این مکان بروید تا بتوانید غروب خورشید را از نقطهی معروف قلعه تماشا کنید.

3. ساحل مغسیل
«ساحل مغسیل» (Al Mughsail Beach) ، چهل و پنج کیلومتر با ماشین تا صلاله فاصله دارد. میتوانید در راه، از منظرهی زیبا با چشمانداز کوهها لذت ببرید و وقتی به ساحل رسیدید، آبهای شفاف و آبیرنگ و شنهای سفید آن را تماشا کنید. این ساحل، محل خوبی برای پیکنیک، فوتبال و تماشای فوارههای آب نزدیک آن است و یکی از پرطرفدارترین ساحلهای صلاله به حساب میآید.

4. غار مرنیف
«غار مرنیف» (Al Marneef Cave)، در نزدیکی ساحل مغسیل قرار دارد. جذابیت این مکان، با کوهی شروع میشود که چند نیمکت نیز کنارش قرار دادهاند تا بازدیدکنندگان بتوانند در کمال آرامش، از ساحل، مناظر سرسبز و فوارهها لذت ببرند. این فوارهها، «مرنیف بلُو هولز» نامیده میشوند که جاذبهای جداگانه به حساب میآیند و در ادامه، در مورد آن بیشتر توضیح خواهیم داد.

5. بلو هولز
فوارهها یا همان «مرنیف بلُو هولز» (Al Marneef Blowholes)، گودالهای دریایی نیز نامیده میشوند؛ به این صورت که آب دریا با فشار، از آنها بیرون میزند و باعث تشکیل فوارههای بلندی تا 30 متر میشود. این صحنه، منظرهی جالبی را به وجود میآورد و مکان مناسبی برای آببازی و عکس انداختن به شمار میرود.

6. وادی صحلنوت
«وادی صحلنوت» (Wadi Sahalnoot)، فقط 15 کیلومتر تا صلاله فاصله دارد. این ناحیه در فصل بارندگیهای شدید، به طرز خیره کنندهای سبز میشود که میتوانید در حین رانندگی در جادههای پیچ در پیچ آن، از چشم اندازهای زیبایش نیز لذت ببرید. البته جادهی این وادی، باریک است و پیچهای تندی دارد که بهتر است حتماً حواستان را به جاده بدهید.

7. وادی دربات
«وادی دربات» (Wadi Darbat)، نزدیک طاقه است و تقریباً 65 کیلومتر با صلاله فاصله دارد. قایق سواریهای این ناحیه در فصل بارندگی، یکی از پرطرفدارترین فعالیتهای این وادی به شمار میرود. میتوانید سوار قایقهای پدالی یا سرعتی شوید و به ماهیها غذا بدهید و در عین حال، چشمانداز بینظیر اطرافتان را نیز تماشا کنید.

8. منطقه آنتی گراویتی
«منطقهی آنتی گراویتی» (The Anti Gravity Point)، جزو یکی از عجیبترین و پر بازدیدترین جاذبههای صلاله است. اگر از سمت طاقه به «مرباط» (Mirbat) حرکت کنید، به جادهای کوهستانی و شیبدار میرسید که ماشینها در آنجا توقف کردهاند. مسئلهای که این جمعیت را به سمت خودش جذب میکند، این است که جاذبهی زمین در این ناحیه به چالش کشیده میشود؛ به این صورت که اگر ماشین را در دنده خلاص بگذارید، خودش در این جادهی ناهموار، به سمت بالای تپه کشیده میشود.
9. خور روری
«خور روری» (Khor Rori)، یکی از مناطق باستانشناسی معروف صلاله است که قدمتش ، به سدهی یک میلادی برمیگردد. این شهر باستانی، مرکز اصلی صادرات کُندُر در ظفار به حساب میآید. گفته میشود که از ابتدا نیز، این منطقه به منظور کنترل کردن صادرات پر سود کندر بنا شده بود.

10. پارک ایتین
«پارک ایتین» (Ittin Park)، یکی از پارکهای شهر صلاله است که فقط چند دقیقه تا فرودگاه آن فاصله دارد. این پارک، به دلیل منظرههای سرسبز بیشمارش، محل مناسبی برای علاقهمندان به طبیعت محسوب میشود و میتوانید از «غار ایتین» (Ittin Cave) نیز دیدن کنید که بالای یک کوه قرار گرفته است.

غذاهای سنتی عمان، عضو جدایی ناپذیر فرهنگ مردم آن
غذاهای خوشمزهی کشور عمان، بخش جذابی از فرهنگ منحصر به فرد مردم آن است. پیشنهاد میکنیم در سفر به این کشور، به هیچ وجه غذاهای سنتی آن را از دست ندهید.
اگر غذاهای سنتی را با مناطق دیگری مثل آفریقای جنوبی مقایسه کنید، احتمالاً درک غذاهای عمانی برایتان راحتتر است و کمتر، عجیب و غریب به نظر میرسد. با این حال، ضرری ندارد که نگاهی به لیست غذاهای سنتی معروف آن بیندازید تا بیشتر با فرهنگ غذایی این مردم آشنا شوید.


1. مجبوس
«مجبوس» (Majboos) یا «مکبوس» (Makboos)، نوعی برنج مخلوط است که طرفداران زیادی در بین کشورهای عربی دارد. البته در اصل، این غذا متعلق به عربستان میباشد. مواد تشکیل دهندهی آن، برنج (معمولاً برنج باسماتی)، سبزیجات، گوشت یا مرغ و ادویهجات گوناگون است. گاهی اوقات ماست، سالاد، نان سنتی و سس گوجه را نیز همراه با مجبوس میخورند تا اشتهایشان بیشتر شود.

2. شوا
«شوا» (Shuwa) در زبان عربی، به معنی گوشت بریان شده است. مردم عمان، معمولاً این گوشت را برای مناسبتهای خاصی مثل روز عید میپزند. در واقع درست کردن این غذا، به زمان زیادی احتیاج دارد؛ تا جایی که آن را در روز اول عید تهیه میکنند و یک یا دو روز طول میکشد تا آمادهی خوردن شود. ابتدا گوشت را کاملاً در ادویهجات عمانی غلت میدهند؛ سپس آن را در برگ درخت خرما یا موز میپیچند و بعد درون اجاقهای زیرزمینی قرار میدهند تا یک یا دو روز، خوب بپزد. شاید شیوهی پخت این غذا عجیب به نظر برسد، اما یکی از خوشمزهترین گوشتهای عمانی به حساب میآید.

3. هریس
«هریس» (Harees) هم غذایی است که آن را بیشتر در مناسبتهای ویژه درست میکنند. این غذا، از مخلوط کردن گندم با گوشت تهیه میشود و آن را همراه با یک سس مخلوط سرو میکنند.

4. حلوا
«حلوا» در زبان عربی، به معنی دسر است. اما در عمان، به شیرینی معروف سنتی این کشور نیز حلوا میگویند. ترکیبات این غذا، سفت است و از کاستارد هم ضخیمتر میباشد. با اینکه رنگ حلوا قهوهای میشود، اما در پخت آن از شکلات استفاده نمیکنند. مواد مورد نیاز برای تهیهی این شیرینی، تخم مرغ، عسل، شکر، گلاب، ادویهجات عمانی و میوههای مغزدار است. معمولاً مردم عمان، حلوا را با قهوه یا خرما سرو میکنند و آن را در یک ظرف بزرگ درست میکنند و چندین قاشق نیز کنارش قرار میدهند تا مهمانها هر قدر که میخواهند، از آن بردارند.

5. کباب
کباب یا همان «مشکاک» (Meshkak)، گوشت گاو، گوسفند یا مرغی است که از قبل، داخل مواد خوابانده میشود و مثل کباب خودمان، آن را به سیخ میکشند تا بپزد. برای تهیهی مواد آن، از ادویههای مختلفی از جمله «کاری» استفاده میکنند و آن را با نان سنتی سرو میکنند. این غذا نیز مختص مناسبتهای خاص است و در سراسر کشور، طرفداران زیادی دارد.

6. نان عمانی
نان عمانی، انواع مختلفی دارد. یک مدل آن به این صورت بوده که ظاهر گرد، بزرگ و ضخیمی دارد. مدل دیگر آن، گرد اما کوچکتر و برشتهتر است. معمولاً مردم عمان، نان را خودشان در خانه میپزند؛ اما طبیعتاً میشود آن را از نانواییها نیز تهیه کرد. در رستورانها، معمولاً بیشتر غذاها را همراه با این نان سنتی سرو میکنند.

7. خرما
در عمان، درختان نخل را هر کجا که بروید، میبینید. حتی در حیاط خانههای بسیاری از مردم نیز، نخل روییده است. خرمای این درختان، از لحاظ رنگ، اندازه و تُردی متفاوت هستند؛ اما همهی آنها، جزو فرهنگ مهماننوازی مردم عمان به حساب میآیند و آن را به همهی مهمانهایشان تعارف میکنند. عمانیها، خرمای خشکشده را گاهی با کنجد، نارگیل یا حلوا ارده مخلوط میکنند. علاوه بر آن، برای تهیهی بسیاری از دسرها و شیرینیهای سنتی نیز، از این خرما استفاده میشود.

8. قهوه
قهوه، بیشتر به خاطر مزه، طرز به عمل آوردن، خشک کردن و آماده کردنش معروف است. گاهی به قهوهی عمانی، هِل نیز اضافه میکنند. قهوه هم مانند خرما، قسمت مهمی از مهماننوازی مردم عمان به شمار میرود و معمولاً همراه با حلوا سرو میشود. مردم، چندین بار در روز قهوه مینوشند و گاهی اوقات، وقتی میخواهند به همسایههاشان سر بزنند، یک قوری قهوه آماده میکنند و با خودشان به خانهی میزبان میبرند.

کارهایی که نباید در عمان انجام دهید
مردم عمان، مردمانی بسیار خونگرم، مهربان و مذهبی هستند، اما بهتر است قبل از سفر، از آداب و رسوم آنها آگاهی پیدا کنید تا در کنارشان سفری به یاد ماندنی داشته باشید. مردم این کشور، تمام تلاشان را میکنند تا گردشگرانی که به کشورشان میآیند، اوقات خوشی را سپری کنند و خاطرهی خوبی برایشان باقی بماند. در مقابل، شما هم با رعایت یک سری مسائل ساده میتوانید این لطف آنها را جبران کنید و با انجام کارهای بیغرضانه، باعث دلخوری یا بیاحترامی به میزبانتان نشوید.


1. لباس نامناسب نپوشید
عمانیها، برای سنتها و فرهنگشان، ارزش زیادی قائل هستند. مردهای عمانی، لباسهای رنگی یا سفید بلندی میپوشند که تمام بدنشان را پوشش میدهد و کلاه مخصوصشان را نیز بر سر میگذارند. خانمها، علاوه بر پوشیدن لباسهای زیبای بلند، مویشان را هم با روسری میپوشانند. البته به هیچ وجه از گردشگران انتظار نمیرود که شبیه آنها لباس بپوشند، اما بهتر است برای احترام به آنها هم که شده، از پوشیدن لباسهای بیش از حد باز، مخصوصاً در سواحل اجتناب کنید. هر چند، اگر دوست دارید با فرهنگ عمانی خو بگیرید، میتوانید از همان جا لباس بخرید و با پوشیدنشان، تجربهی جدیدی در سفر کسب کنید.


2. مهمان نوازی آن ها را رد نکنید
همانطور که گفتیم، عمانیها مردمانی بسیار خونگرم و مهربان هستند. چه دوست و آشنایشان باشید و چه غریبه، آنها دوست دارند تا شما را به داخل خانههایشان دعوت کنند. شاید برای گردشگران، کمی عجیب به نظر برسد، اما بهتر است دعوت آنها را رد نکنید؛ زیرا این موضوع، بخشی از فرهنگ آنها است. همچنین بیشتر مردم عمان عادت دارند که به مهمانهایشان، خرما و عطر کُندر هدیه میدهند که جزو سوغاتیهای معروف این کشور هستند. قبول کردن هدیهی آنها، نشانهی بیادبی نیست؛ بلکه به آنها اطمینان خاطر میدهد که به شما خوش گذشته است.

3. در خیابان ها گردهمایی راه نیندازید
عمانیها، یکی از خوش مشربترین مردم جهان به شمار میروند و دوست دارند با افراد جدید، آشنایی پیدا کنند. اما در این کشور، زیاد مرسوم نیست که مردم در خیابانها جمع شوند و بلند بلند صحبت کنند؛ زیرا معتقدند که این کار باعث ایجاد مزاحمت برای دیگران و همسایهها میشود. به جایش، در محل به خصوصی که به آن «مجلس» (Majilis) میگویند، دور هم جمع میشوند و درمورد اخبار مختلف با هم گفتگو میکنند. حتی در عروسیها نیز، فقط فلاشرهای ماشین را روشن میکنند و با بوق زدنهای بیمورد، آلودگی صوتی ایجاد نمیکنند. همچنین خیلی کم پیش میآید که در خیابانهای عمان، راه بند بیاید؛ چون همه برای کشورشان و یکدیگر، احترام زیادی قائل هستند و از گردشگران نیز همین انتظار را دارند.

4. آداب و رسوم آن ها را به سخره نگیرید
عمان، کشوری است که فرهنگی غنی دارد و آداب و رسوم به خصوص مردمش، در نوع پوشش، غذاها، رفتار و خونگرمیشان بازتاب پیدا کرده است. آنها تمام تلاششان را برای آباد کردن کشورشان میکنند و به دستاوردهایی که به سختی کسب کردهاند، افتخار میکنند. بنابراین سعی نکنید که حتی به شوخی هم، فرهنگ خاص یا سلطان آنها، یعنی «سلطان قابوس» (Sultan Qaboos) را مسخره کنید.

5. نسبت به پاکیزگی شهر بی توجه نباشید
مردم عمان نه تنها در مقاصد معروف گردشگری شهر ، بلکه در باغها، بازارهای میوه، خیابانها و قسمتهای دیگر کشورشان نیز به تمیزی اهمیت میدهند. بازدیدکنندگان نباید در کنار بناهای دیدنی، آشغال بریزند یا کاری کنند که به اموال عمومی آسیب وارد شود. وزارت گردشگری عمان، معمولاً علامتهایی را در مکانهای گردشگری قرار میدهد و در عین آرزو کردن سفری خوش برای مسافرین، از آنها تقاضا میکند تا به جز خاطرات خوب، چیز دیگری را از خود در محیط به جای نگذارند.

6. قوانین مساجد را زیر پا نگذارید
مردم عمان، مسلمان هستند و از مسجدها به عنوان محلی برای عبادت و خواندن قرآن استفاده میکنند. مسجدهای زیبای زیادی در این کشور وجود دارد که گردشگران میتوانند در ساعات به خصوصی از داخل آنها نیز دیدن کنند. اما باید لباس مناسب پوشیده باشند و کفشهایشان را هم دربیاورند و آشغال نریزند. پوشاندن مو برای خانمها اجباری است و نباید بگذارند بچههایشان در مسجد سر و صدا ایجاد کنند و باعث اذیت شدن دیگران شوند.

7. با خانم ها محترمانه رفتار کنید
در کشور مسلمان عمان، به خانمها مثل گوهری با ارزش نگاه میشود. بنابراین اگر کسی به آنها بیاحترامی کند یا رفتار ناشایستی از خودش نشان بدهد، به راحتی از آن نمیگذرند. پس حتماً هنگام صحبت یا نگاه کردن به خانمهای عمانی، نهایت احترام را به جا بیاورید.

سوغاتی های منحصر به فرد کشور عمان
شاید عمان، جزو معدود کشورهایی باشد که علاوه بر اجناس سنتیاش، بتوانید از آنجا وسیلهای مثل خنجر را نیز به عنوان سوغات با خود به خانه بیاورید!
در کشور سلطان نشین ، همه چیز از سفال گرفته تا لباس و جواهرات را میتوانید پیدا کنید که اکثرشان دستساز هستند. این اجناس، آداب و رسوم و فرهنگ غنی این کشور را به نمایش میگذارند و با توجه به سنتی بودنشان، گزینهی خوبی برای یادگاری از سفر محسوب میشوند. در ادامه، 8 مورد از سوغاتیهای معروف کشور عمان را به شما معرفی میکنیم.
1. سفال
کاربرد سفال در عمان، فقط به دکور خلاصه نمیشود؛ بلکه از آن برای نگهداری خرما، حبوبات، آب و حتی سوزاندن کُندُر نیز استفاده میکنند. سفالهای سنتی معمولاً به رنگ بژ یا قهوهای کم رنگ ساخته میشوند، اما سفالهای رنگارنگ را هم میتوانید میان آنها پیدا کنید. این سفالها در سراسر عمان فروخته میشوند، اما شهر «بهلا» (Bahla)، مرکز با کیفیتترینِ آنها به شمار میرود.


2. صندوقچه عمانی
چوبهای عمان، به این دلیل معروف هستند که کیفیت بالایی دارند و به راحتی میشود آنها را به شکلهای مختلف درآورد. مردم عمان، از این چوب برای ساختن در و پنجره استفاده میکنند؛ اما معروفترین وسیلهی چوبی عمانی «مَندو» (Mandoo) یا همان صندوقچهی تزئین شدهی زیبایی است که آن را در ابعاد مختلف میسازند و برای نگهداری غذا، لباس و جواهرات از آن استفاده میکنند.

3. صنایع دستی
عمان، سرزمین کوهستانها و درختان نخل است. معمولاً درختان نخل، در اطراف جاده یا هتلها رشد میکنند و همهی مردم در خانههایشان، درخت خرما دارند. در قدیم، مردم هم از خرمای آن استفاده میکردند و هم برگهای سبز یا خشک شدهاش را جمع میکردند تا با کمک آنها، وسایل دستسازی مثل سبد درست کنند که جزو سوغاتیهای پرطرفدار عمانی به حساب میآید. از این سبدها برای نگهداری خرما، غلات یا پختن گوشت استفاده میشود.


4. جواهرات
در گذشته، بیشتر جواهرات خانمها از نقره درست میشد و هنوز هم وسایل زینتی گوناگونی را میتوانید به همان شکل خریداری کنید. از گردنبند و انگشتر گرفته تا گوشواره، النگو و پابند، در ساخت همهی این اجناس از نقرهی مرغوب استفاده میشود و جزو سوغاتیهای باارزش کشور عمان به حساب میآیند.

5. خنجر
خنجر، نمادی منحصر به فرد از فرهنگ خاص کشور عمان میباشد و حتی در پرچمشان نیز، از آن استفاده شده است. معمولاً مردهای عمانی هنگام رویدادهای مهم مثل جلسات رسمی و جشنوارههای ملی یا حتی در عروسیها، این خنجر را دور کمرشان میبندند. خنجر عمانی از نقره ساخته میشود، اما گاهی هم از عاج فیل برای ساخت دستهی آن استفاده میکنند.

6. لباس سنتی
لباسهای سنتی کشور عمان، طرح و اندازه و شکل مخصوص به خود را دارند. برای مثال، مردهای عمانی، لباسهای رنگی یا سفید بلندی میپوشند که تمام بدنشان را پوشش میدهد و کلاه مخصوصشان را نیز بر سر میگذارند و در موقعیتهای رسمی، خنجر هم به کمرشان میبندند. خانمها، علاوه بر پوشیدن لباسهای زیبای بلند، مویشان را هم با روسری میپوشانند. لباسهای سنتی هر کشور، یکی از به یاد ماندنیترین یادگاریهایی است که میتوانید با خود به خانه بیاورید.

7. کندر
کُندُر، شبیه سنگهای بژ یا زرد رنگی است که وقتی آن را میسوزانند، از خودش عطر به خصوصی را ساطع میکند. در واقع کندر، هدیهای با ارزش در عمان به شمار میرفت که آن را به پادشاهان و خانوادههای سلطنتی پیشکش میکردند. مردم معتقد بودند که سوزاندن کندر، تصفیه کنندهی هوا است و به بهبود بعضی از بیماریها نیز کمک میکند. به همین دلیل، همه جا طرفداران خاص خودش را دارد و آن را به کشورهای دیگر نیز صادر میکنند.

8. لوازم نقره
نقرهی کشور عمان، به دلیل کیفیت فوقالعادهاش در میان کشورهای عربی بسیار معروف است. علاوه بر اینکه از این نقره برای ساخت جواهرات و خنجر استفاده میشود، وسایل دست سازی مثل جای عطر، جعبهی کوچک جواهرات، قوری قهوه، کندر سوز و لوازم منحصر به فرد دیگری را نیز از نقره میسازند. معمولاً برای تزئینات این اجناس، از طراحیهای مدل اسلامی، کنده کاریهای عمانی یا خطاطی عربی الهام گرفته میشود.

8 نکته مهم که قبل از سفر به عمان باید بدانید
اگر قصد سفر به عمان را دارید، بهتر است کمی در مورد کشور مقصدتان اطلاعات به دست بیاورید تا بتوانید به بهترین شکل، برای سفرتان برنامه ریزی کنید.
مثل هر مکان دیگری، قبل از سفر باید درمورد ویژگیهای خاص این کشور تحقیق کنید تا کمترین دردسر را داشته باشید؛ از آب و هوا گرفته تا آداب و رسوم و غذاها. برای این منظور، لیستی از نکاتی مهم برای شما آماده کردهایم که برنامه ریزی برای سفرتان به این کشور را آسانتر میکند.

1. آب و هوا
با توجه به گرمسیری بودن عمان، آب و هوای این کشور حتی در زمستان هم آفتابی میماند. هوای آن در زمستان از 17 تا 27 درجه متغیر است و تابستانهای آن به 30 یا 40 درجه نیز میرسد. البته هوا در اطراف کوهستانها کمی خنکتر میشود. شما باید ابتدا تصمیم بگیرید که به کدام شهر میخواهید بروید و با توجه با آن، مناسبترین لباس را برای سفر انتخاب کنید. برای مثال، آب و هوای شهر ، حتی در بعضی از شبها هم شرجی و گرم است. در حالی که شهر «صلاله» اینطور نیست و حتی فصل بارندگیهای شدید را نیز دارد. بنابراین، حواستان به شهر و فصلی که در آن سفر میکنید باشد؛ اما در مجموع، ترجیحاً لباسهای رنگ روشن و خنک بردارید تا تحمل گرما برایتان آسانتر شود.

2. امنیت
عمان، یکی امنترین کشورهای دنیا به حساب میآید که علاوه بر تلاشهای پلیس، قلب مردمان خونگرمش نیز در این آمار بیتأثیر نبوده است. آنها شدیداً برای کشورشان و گردشگرانش، اهمیت قائل هستند و تمام تلاششان را میکنند تا بازدیدکنندگان، احساس راحتی داشته باشند. همچنین طبق شاخص تروریسم جهانی، عمان جزو معدود کشورهایی است که از تروریسم به دور مانده که قوت قلبی برای گردشگران به شمار میرود تا نگران امنیتشان در سفر نباشند.

3. زبان
زبان رسمی کشور عمان، عربی است، اما مردم به انگلیسی هم مسلط هستند. با توجه به اینکه جمعیت عمان متشکل از اعراب، هندیها و پاکستانیها است، این کشور فرهنگهای گوناگونی را در خود جای داده و زبانهای هندی و بلوچی نیز در این منطقه رواج دارد.

4. فرهنگ
مردم عمان، مردمانی مذهبی هستند و برای سنتها و فرهنگشان، ارزش زیادی قائل می شوند. این موضوع درمورد نحوهی لباس پوشیدنشان در مکانهای عمومی نیز صدق میکند. مردهای عمانی، لباسهای رنگی یا سفیدی میپوشند که به همراه کلاهشان، تمام بدنشان را پوشش میدهد. خانمها، علاوه بر پوشیدن لباسهای زیبای بلند، مویشان را نیز با روسری میپوشانند. البته آنها به هیچ وجه از گردشگران توقع ندارند که لباسشان مثل آنها باشد، اما بهتر است برای احترام به میزبانتان، از پوشیدن لباسهای بیش از حد باز اجتناب کنید.

5. جاذبه های شهرها
هر کدام از شهرهای این کشور، فستیوالها و جاذبههای گردشگری منحصر به فرد خودشان را دارند که فصلهای توریستیشان با هم متفاوت است. برای مثال، هر سال جشنوارهای در مسقط برگزار میشود که رقصهای محلیاش دیدنی است. همچنین میتوانید از غرفههای آن، محصولات کشور عمان یا اجناس بینالمللی را نیز خریداری کنید. اما بهترین فصل برای بازدید از صلاله، فصل بارندگی آن است که شهر را به رنگ سبز درمیآورد.

6. غذا
غذاهای عمانی، معمولاً شامل نان سنتی، برنج، مرغ، ماهی و انواع سالادها و سسهای مخصوص میشود. همچنین عمانیها، قهوهی سنتیشان را همراه با خرما یا حلوا میخورند و گاهی هم چای قرمز مینوشند. این موارد، جزو غذاهای رایج این کشور هستند، اما آشپزهای عمانی، گیاهخواران را فراموش نکردهاند و برای آنها نیز گزینهی انتخاب وجود دارد.
7. تفریحات ماجراجویانه
عمان، مقصد مناسبی برای گردشگران ماجراجو به حساب میآید. میتوانید به کوهنوردی و صخرهنوردی بروید یا در کوههای آن (مخصوصآ کوههای حجر)، چادر بزنید و از طبیعت زیبای این کشور لذت ببرید. همچنین اگر به تفریحات آبی علاقهمندید، میتوانید به قایقسواری یا غواصی در دریاهای بینظیر آن بپردازید. حتی امکان شنسواری در صحراهای جنوبی این کشور نیز وجود دارد. تنوع تفریحات در عمان به گونهای است که احتمالاً برای انجام همهی آنها، وقت هم کم میآورید.


8. عطر کندر
عمان، به خاطر داشتن درخت کُندر معروف است که حتی آن را به کشورهای دیگر هم صادر میکند. کندر این کشور، از کیفیت بالا و بوی بسیار خوبی برخوردار است. به همین دلیل، اگر به اکثر خانهها در عمان سر بزنید، کندر را در حال سوختن میبینید که عطرش را از دورتر هم میتوان حس کرد. البته از سوختن آن، دود زیادی بلند نمیشود؛ اما اگر به بوهای قوی آلرژی دارید، بهتر است حواستان را بیشتر جمع کنید.
برترین موزه های مسقط در عمان کدام است؟

اگر میخواهید از تاریخ و فرهنگ کشور عمان اطلاعات بیشتری کسب کنید، بهترین گزینه، بازدید از موزههای شهر مسقط است که از موزههای جنگی گرفته تا خانههای قدیمی را دربرمیگیرد.
کشور سلطان نشین ، یکی از قدیمیترین کشورهای جهان به حساب میآید. بر خلاف خیلی از کشورهای همسایهاش، عمان کشوری با صفا و بیدغدغه است که بناهای تاریخی زیادی دارد. در پایتخت این کشور، یعنی شهر مسقط ، گنجینهای از موزههای با ارزشی را میتوانید پیدا کنید که به خوبی، تاریخ و فرهنگ غنی این کشور را به نمایش میگذارند. پیشنهاد میکنیم نگاهی به لیست معروفترین موزههای مسقط بیندازید تا با گذشتهی مردمانش بیشتر آشنا شوید.
1. موزه ملی عمان
(The National Museum Oman) در سال 2013 ساخته شد و یکی از موزههای جدید این کشور به شمار میرود. هدف از تأسیس موزه این بود که میراث فرهنگی کشور عمان، از دورهی ماقبل تاریخ تا معاصر را به نمایش بگذارند. همچنین میخواستند از این طریق، علاوه بر آموزش دادن مردم خودشان، همهی مردم در سراسر جهان را نیز نسبت به نقش عمان در تاریخ آگاه کنند. این موزه، 10 گالری و یک سالن نمایش دارد که به تازگی، چند سکهی طلا و وسایلی را در معرض عموم گذاشته است که آنها را از داخل یک کشتی غرق شدهی متعلق به قرن شانزدهمی پیدا کرده بودند.

2. بیت الزیبر
«بیت الزیبر» (Bait Al Zubair)، توسط خانوادهی زیبر ساخته شده که یکی از قدیمیترین خانوادههای سلطنتی عمان هستند. بنابراین این موزه، یک موزهی شخصی به شمار میرود. در بیت الزبیر، از زیباترین مصنوعات و آثار هنری عمانی نگهداری میشود. علاوه بر آن، بعضی از رویدادها و هماوریها را نیز در این ساختمان برگزار میکنند. این مجموعه، شامل قسمتهای مختلفی از جمله یک کافه، مغازهی سوغاتفروشی و یک باغ است که در ساختش از سبک عربی استفاده کردهاند.

3. موزه هنر مدرن قلیا
به احتمال زیاد این موزه، توجه دوستداران مد و هنر را به سمت خودش جلب خواهد بود. «موزه هنر مدرن قلیا» (Ghalya's Museum of Modern Art)، انواع خانههای محلی از سال 1950 تا 1975 را به نمایش میگذارد که نشاندهندهی آداب و رسوم و سنتهای مردم آن است. در واقع بعد از بازدید از اتاقهای مختلف آن، از جمله آشپزخانه، اتاق عروسی، اتاق زمستانی و غیره، اطلاعات زیادی درمورد نحوهی زندگی مردم عمان در گذشته به دست میآورید. علاوه بر آن، چندین نمایشگاه مد و هنر و یک مغازه برای خریدن سوغاتی نیز در این ساختمان وجود دارد.

4. موزه دروازه مسقط
هنگامی که بازدیدکنندگان از پلههای «موزه دروازه مسقط» (Muscat Gate Museum) بالا میروند، در همان حین میتوانند چشمانداز دیدنی شهر را نیز تماشا کنند. این موزه، تاریخ و معماری بیهمتای کشور عمان را به نمایش میگذارد، اما بیشتر روی مسقط تمرکز دارد. همچنین میتوانید درمورد سیستم آبیاری معروف «افلاج» نیز اطلاعاتی را به دست بیاورید.

5. موزه نیروهای مسلح سلطان
«موزه نیروهای مسلح سلطان» (Sultan's Armed Forces Museum)، تاریخ نظامی کشور عمان را به زیبایی به نمایش میگذارد که از دورهی قبل از اسلام تا رنسانس را دربرمیگیرد. بازدیدکنندگان میتوانند درمورد پیروزیها، شکستها، روابط بینالملل و هر اتفاق دیگری که ارتش عمان در آن شرکت داشته، اطلاعات کسب کنند و کنار تجهیزات نظامی قدیمی این کشور، عکس بگیرند.

6. موزه تاریخ طبیعی
برای دوستداران علم و جغرافی، «موزه تاریخ طبیعی» (Natural History Museum) مکان جالبی خواهد بود. در این موزه، از آثار اولین نشانههای حیات در این منطقه، نگهداری میشود؛ از استخوان نهنگها گرفته تا فسیلهای کمیابی که قدمتشان به 260 میلیون سال پیش برمیگردد. همچنین، دندان یک نوعِ خاص از میمونها نیز در این موزه قرار دارد که ظاهراً دیگر نشانهای از آنها در این منطقه دیده نمیشود.

7. موزه عمان و فرانسه
«موزه عمان و فرانسه» (Omani French Museum)، یکی از قدیمیترین ساختمانهای این شهر به حساب میآید. سلطان قبلی کشور عمان، این ساختمان را به کنسول فرانسه در سال 1896 هدیه داده بود. امروزه، مدلهای مختلفی از کشتیهای عمانی و فرانسوی را داخل اتاقهای این موزه قرار دادهاند و لباسهای سنتی، نقاشی و آثار قدیمی دیگری را نیز به نمایش گذاشتهاند. نکتهای که باعث منحصر به فرد شدن این موزه میشود، انعکاس ارتباط فرهنگی میان دو کشور فرانسه و عمان است.

8. موزه کودکان
«موزه کودکان» (Children's Museum)، بیشتر برای خانوادههایی مناسب است که همراه با فرزندان نوجوانشان به عمان سفر کردهاند. این موزه، علم و تکنولوژی را به زیبایی با هم ترکیب کرده و آنها را به صورت انیمیشن، به نمایش گذاشته است. این موزه، داخل دو گنبد منطقهی «الکروم» قرار دارد و تجربهی جالبی را برای کودکان رقم خواهد زد.

بازار مطرح مسقط، تجلی روح مردم عمان
بازار مطرح، معروفترین و قدیمیترین سازه کشور ، در مرکز شهر مسقط قرار دارد و افراد زیادی فقط به قصد دیدن این بازار به منطقه كورنيش مطرح (Mutrah Corniche) میروند.
بازار مطرح شاید قدیمیترین بازار جهان عرب باشد چرا که بزرگترین بندرگاه طبیعی جهان را دارد و در نتیجه تجارتهای زیادی در دوران دریانوردی در آن صورت میگرفت؛ به خصوص که به لحاظ استراتژیکی در راه کشورهای هند وچین واقع شده بود. این بازار جذابیت قدیمی و سنتی یک بازار عربی را حفظ کرده است، به طوری که همچنان ردیفهایی از مغازههای قوطی کبریتی کنار هم قرار گرفته که در کوچههای باریک چرخیده و زیر یک سقف چوبی از جنس خرما گرد هم آمدهاند. تراکم مغازهها و کوچهها به حدی است که در طول روز اصلاً نور خورشید وارد بازار نشده و خریداران برای پیدا کردن راه خود نیاز به نور لامپ دارند.

در دهه 1960 که شرایط زندگی سادهتر از امروز بود، این بازار مایحتاج عمانیها را تامین میکرد. در گذشته این بازار از گِل و برگهای نخل ساخته شده بود که با دمای بالا و شرایط سخت آب و هوایی منطقه سازگاری داشت و بهترین متریال موجود آن زمان برای ساخت بازار محسوب میشد. امروزه شهرداری مسقط دست به بازسازی آن زده تا علاوه بر حفظ سبک بازار، امکانات مدرن آن را نیز معرفی کند. تزیینات مجدد این بازار در جذب گردشگر موثر بوده و باعث شده تجربه خرید نه تنها برای گردشگر، بلکه برای مغازهدارها به یادماندنی و دلپذیر شود.
در حین بازدید از بازار مطرح، کفش فروشیهای عمانی، صنایع دستی هندی و تعدادی عتیقه فروشی را در میان مغازههای سنتیتر جواهرات، منسوجات و ... خواهید دید. در این بازار چانهزنی یک رسم است، هر چند میزان تخفیفها چندان چشمگیر نیست. در بسیاری از این مغازهها میتوانید از کارت بانکی استفاده کنید اما برای اطمینان بیشتر و تجربه خرید بهتر، حتماً پول نقد به همراه داشته باشید.

ورودی اصلی بازار از سمت کورنیش و دقیقاً روبهروی چراغ راهنمایی مخصوص عابرین پیاده است که یک طاق بلند دارد. در ورودی بازار یک قهوه خانه سنتی دایر بوده که یک اثر تاریخی کم نظیر و تنها محل تجمع برای افراد سالخورده محلی به شمار میرود. حواستان باشد که اشتباهی به منطقه شیعهنشین و تاریخی «اللواتیه» (Al Lawataya) نروید، هر چند برای حفظ حریم خصوصی ساکنان آن دیوار کشیدهاند پیدا کردن مسیر در این بازار سنتی کمی سخت بوده و نیاز به تمرین دارد. با دور شدن از دریا در یک مسیر سربالایی، وارد بازار میشوید. اگر در هر تقاطع به سمت راست بپیچید، قطعاً دوباره به کنار دریا بر میگردید. اگر هم شک داشتید، در مسیر سرازیری حرکت کنید تا دوباره به ساحل برسید البته گفتهاند که گم شدن در این بازار بخشی از سرگرمی و هیجان آن محسوب میشود. برای دیدن غار علاءالدین باید در تقاطع اول به سمت راست رفته و بعد از عبور داروخانه مسقط به سمت چپ بپیچید تا به این غار برسید که محل فروش تسبیح و مهره است.

میتوانید ساعات متمادی از وقت خود را در اینجا خوش بگذرانید، سراغ صنایع دستی رفته و از راههای پر پیچ و خم این بازار سر درآورید. وقتی در مسیر جذاب، تو در تو و باریک کوچههای مملو از بوی عطر این بازار راه میروید با مغازههای کوچک رنگارنگی مواجه میشوید که پر از طشتهای کُندر، بُخور، خنجرهای قدیمی از جنس نقره، جواهرات عرب بادیهنشین و دیگر لوازم عجیب و غریب است. در واقع اینجا یکی از معدود بازارهای دنیا به شمار میرود که میتوانید طلا، کندر و صمغ معطر را در یک مکان خریداری کنید.

هنگام قدم زدن در این بازار میبینید که بسیار بزرگتر و پیچیدهتر از چیزی است که فکر میکنید پس برای فرد ناآشنایی مثل شما تا حدی هم میتواند گول زننده باشد. بعد از ورودی اصلی از سمت کورنیش، اگر مسیر اصلی را طی کنید شاید بتوانید کل بازار را کمتر از 5 دقیقه طی کنید. در همین مسیر شاهد توریستیترین و گرانترین مغازههای بازار خواهید بود که در کنار سازههای قدیمی بازسازی شده قرار گرفتهاند. اگر به کوچه سمت راست مسیر اصلی بروید و با راه هم آشنا باشید احتمالاً به بازار طلای مطرح برمیگردید که در مقابل کورنیش و چند صد متری غرب ورودی اصلی قرار دارد، در این مسیر کوچههای پر زرق و برقی را خواهید دید که انواع جواهرات طلا و نقره در آن به فروش میرسد. کوچههای دیگری نیز در جهات مختلف وجود دارد که تعداد زیادی مغازه معمولی را در خود جا داده است، با عبور از آنها در نهایت یا به کورنیش برمیگردید یا به خیابانهای باریک و کوچههای کوچک پشت بازار میرسید.

در اعیاد مذهبی، جمعیت زیادی از سراسر عمان برای خرید لباس و جواهر به این مکان میآیند به همین دلیل این بازار بسیار شلوغ میشود. بهترین زمان برای بازدید صبحها و عصرها تا قبل از ساعت 6 است که بعد از این ساعت با شلوغی بازار مواجه خواهید شد. هر یک از اجناس را میتوانید در یک بخش از بازار پیدا کنید مثلاً مغازههای طلا فروشی همگی در یک بخش، عتیقهجات در بخشی دیگر، منسوجات به صورت مجزا و ... قرار گرفتهاند. حتی اگر هیچ خریدی هم نداشته باشید، ارزشش را دارد تا به سبک زندگی مردمان گذشته عمان نگاهی بیندازید.
مسجد سلطان قابوس مسقط و فرش ایرانی آن
مسجد جامع سلطان قابوس از جاذبهها و یکی از زیباترین و جذابترین مساجد مدرن جهان است. در این مسجد میتوان ترکیبی از سبکهای معماری اسلامی، خاورمیانه را مشاهده کرد.
این مسجد که بعد از 6 سال کار در سال 2001 به اتمام رسید، ظرفیت 20 هزار نمازگزار را داشته و بزرگترین مسجد کشور عمان به شمار میرود. مساحت مسجد حدود 416,000 متر مربع بوده و ورودی اصلی آن سه قوس بلند دارد که در راستای خطوط تیره سنگ مرمر کف قرار گرفته و به مناره اصلی مسجد منتهی میشود. کل مسجد به شکل مستطیل بنا شده که در هرگوشه آن چهار مناره دیگر با ارتفاع 45 متر قرار دارد و 300 هزار تن ماسه سنگ در ساخت بنای مسجد به کار رفته است. سالن اصلی نماز، سالن مخصوص بانوان، کتابخانه و سالن سخنرانی، چهار بخش اصلی این مسجد را تشکیل میدهند.
سلطان قابوس از معدود مساجد عمان است که غیرمسلمانان میتوانند از شنبه تا پنج شنبه هرهفته و از ساعت 8 تا 11 صبح از این مکان فوقالعاده زیبا به صورت رایگان دیدن کنند. البته باید قوانین ورود به این مکان را رعایت کنند، ورود کودکان زیر 10 سال به سالنهای نماز، خوردن یا خوابیدن در این سالنها و همچنین استفاده از تلفن همراه ممنوع است، بازدیدکنندگان باید لباس پوشیده بر تن کنند و زنان نیز موها، شانه و دست خود را بپوشانند. با رعایت این نکات میتوانید تجربهای آرام و دلنشین در این مکان خارقالعاده داشته باشید.
امکان رفتن به این مسجد در ساعاتی غیر از ساعت رسمی بازدید نیز وجود دارد، چراکه خیلی از گردشگران دوست دارند در زمان غروب خورشید یا شب از این سازه با عظمت عکس بگیرند، اما دیگر نمیتوانند به داخل سالنهای نماز بروند. شما هم سعی کنید هنگام نماز یا ظهر جمعه به مسجد نروید زیرا با ترافیک سنگین روبهرو خواهید شد.
این مسجد بزرگترین فرش دستباف ایرانی و عظیمترین لوستر کریستالی جهان را داشت، اما امارات و قطر برای اینکه از کشور عمان جا نمانند، بزرگتر از آن را ساخته و در مساجد جدید خود نصب کردند. لوستر با شکوهی که در مرکز سالن نماز مردان آویزان است، 14 متر طول و وزنی معادل 5/8 تن دارد. باورکردنی نیست که 600 هزار کریستال درخشنده سواروسكی (Swarovski) و آبکاری طلای 24 عیار داشته و 4 سال برای ساخت آن وقت صرف شده است. قطعاً کلمات نمیتواند حق مطلب را در وصف زیبایی این مکان ادا کند پس با سفر به این کشور یک تجربه به یاد ماندنی را برای خود رقم بزنید.

در بدو ورود به ساختمان، وارد سالن نماز بانوان میشوید که ظرفیت 750 نفر را دارد. سالنی نیز برای مردان ساخته شده که 6600 نفر میتوانند در آن نماز بخوانند. شاهکار فرش دستباف ایرانی با 4263 متر مربع در همین سالن پهن شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید طرح این فرش 24 تنی از نقشه گنبد مسجد شیخ لطف الله اصفهان و ترکیب طرح افشان شاه عباسی و سایر نگارههای تزیینی ایرانی و اسلامی الهام گرفته و برای بافت آن 4 سال زمان صرف شده است. همتای زیبای این فرش نفیس را میتوان در سقف چوبی سالن دید که با نقوش عربی و خطاطی مزین شده است. گنبد مسجد با 34 متر ارتفاع در همین بخش ساخته شده و در مرکز این گنبد، لوستر معروف مسجد سلطان قابوس با 1122 لامپ قرار دارد که نور زیبای خود را به داخل این گنبد میتاباند.

مسجد سلطان قابوس با موزاییکهای زیبا و رنگارنگی تزیین شده و مشخص نیست که چه تعداد سنگ در آن به کار رفته اما نتیجه کار بینهایت چشم نواز است. برای دیدن این هنرهای دستی زیبا وقت بگذارید و از آن لذت ببرید که واقعاً یک کار هنری بی نظیر است. البته اگر دوری هم در راهروی بیرون مسجد بزنید شاهد انواع آثار هنری موزاییک خواهید بود. چنانچه به کتابخانه بزرگ مسجد بروید با حجم بالایی از کتاب مواجه میشوید، هرچند که شاید نتوانید آنها را بخوانید اما 20 هزار کتاب واقعاً نفس آدم را بند میآورد. این مسجد اتاق کوچکی هم به عنوان وضوخانه برای شستشو و پاک شدن قبل از نماز دارد. بخش دیگری از مسجد که سالن سخنرانی است برای برگزاری مراسمهای مختلف استفاده میشود که برای عموم آزاد است. بسیاری از سخنرانیهای اساتید مسلمان و غیر مسلمان به زبان انگلیسی و معمولاً با هدف تقویت گفتگوی بین ادیان انجام میشود.

کاخ العالم و انعکاس معماری معاصر عربی
کاخ رسمی سلطان یا کاخ العالم نمونهای خیره کننده از معماری مدرن اسلامی به شمار میرود که با فضای سبز و بندر «مطرح» احاطه میشود.
کاخ العالم، قصر تشریفاتی «سلطان قابوس» بوده و در قلب محله قدیمی مسقط واقع شده است. این بنا در سال ۱۹۷۲ ساخته شد و یکی از بهترین نمونههای معماری مدرن اسلامی محسوب به شمار میرود. اینجا اقامتگاه رسمی سلطان عمان محسوب میشود و اغلب برای پذیرایی از مهمانان سرشناس کشور از آن استفاده میکنند. دو تن از مهمترین این افراد، ملکه الیزابت از انگلیس و ملکه بئاتریس از هلند بودهاند. سلطان ممکن است هر روز یک جا باشد، اما وقتی پرچم کاخ برافراشته میشود به معنی حضور وی در کاخ خواهد بود.

کاخ العالم در مرکز یک بلوار پیادهرو طولانی قرار گرفته که باغهایی زیبا به همراه ساختمانهای بزرگ دولتی با دیوارهای مرمری سفید را میتوان در طول آن تماشا کرد. برای رسیدن به کاخ باید این بلوار دیدنی را پیاده طی کنید. در نمای روبهروی کاخ ۴ ستون آبی و طلایی به همراه طاقهای تزئین شده، کاشی کاری و حکاکیها به چشم میخورند. ستونهای آبی و طلایی این بنا در زیر نور خورشید به خوبی درخشیده و مناظر بیبدیل خلیج نیز این زیبایی را تکمیل میکنند.

اگر چه بازدیدکنندگان تنها اجازه تماشای کاخ از بیرون دروازهها را دارند اما باز هم بازدید از معماری بیرونی بنا ارزشمند خواهد بود. ساختمان کاخ، باغها و بناهای دولتی اطراف، مثالهای خوبی برای سبک عربی معاصر هستند. اگر هنگامی که به کاخ رسیدید به سمت راستتان نگاه کنید، میتوانید دیوارهای قدیمی شهر و برجهای مراقبت را در طول تپه ببینید. دژهای «الجلالی» و «المیرانی» هر دو یادگارانی از قرن ۱۶ و حمله پرتغالیها به مسقط محسوب میشوند. برای تماشای قصر العالم میتوانید در هر زمانی از سال به محله قدیمی مسقط سر بزنید، اما بهترین زمان روزهای آفتابی و درخشان هستند؛ اگر هم در شب به دیدن بنا آمدید با نورپردازی شگفت انگیزی مواجه میشوید.
بهترین جاذبه هایی که میتوانید در مسقط ببینید
در کشور عمان با کوهستان، سواحل زیبا، درهها و غارها روبهرو خواهید شد. شگفتی طبیعی در این سفر به یاد ماندنی بسیار هوشربا بوده و در کنار یادمانهای تاریخی خاطراتی تکرار نشدنی را برای شما رقم میزند.
شهر مسقط، پایتخت کشور پادشاهی عمان، شاید به نظر کوچک و خالی از جاذبه باشد اما طبیعت بکر و شگفت انگیز آن را از دست ندهید. در طی گردش در طبیعت ناب نزدیک این شهر کوچک، گاه حتی باید از آبهای کم عمق عبور کرده و یا برای رسیدن به مقصد شنا کنید! این شهر برای کسانی که عاشق ریگهای روان کویر هستند نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارد. در ادامه جاذبههای مهم مسقط و اطراف آن را به شما معرفی میکنیم.
1. مسجد جامع
مسجد جامع «سلطان قابوس» یکی از زیباترین و باشکوهترین مساجد مدرن جهان است که در سال ۲۰۰۱ افتتاح شد. یکی از شاخصههای اصلی طراحی داخلی این مکان، فرش نمازگزاران آن به شمار میرود که تالار اقامه نماز را میپوشاند. این فرش ۲۱تن وزن داشته و ۴ سال طول کشید تا بافت آن به اتمام برسد. در طراحی این اثر هنری بینظیر، سنتهای فرش تبریز، کاشان و اصفهان به کار گرفته شده است. لوستر سالن نیز با ۱۴ متر ارتفاع، یکی از بزرگترین نمونههای جهان به حساب میآید.

2. بازار مطرح
بازار «مطرح» (Matrah Souq) یکی از قدیمیترین بازارهای جهان عرب است. در گذشته اینجا تنها یک بازار کوچک در نزدیکی بندر بود و منابع مورد نیاز مردم عمان را تأمین میکرد. اکثر این کالاها وارداتی بودند و نیازهای ساده مردم دهه ۱۹۶۰را برآورده مینمودند. امروزه میتوان در این بازار مخلوطی از غذاهای عمانی، نقاشیها، خنجر، آثار چرمی و حتی کالای خانگی، کفش و لباس تهیه کرد. بازار ماهی و کاخ العالم نیز در همین نزدیکی قرار دارند.

3. کوه اخضر
جبل اخضر تقریباً در ارتفاع ۲۰۰۰ متری بالای سطح دریا قرار دارد و یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری عمان به حساب میآید. سفر به این کوه چشمان شما را نوازش خواهد داد. این کوهستان بیشتر به خاطر درختان انار و بوتههای گل رزش شهرت دارد. گفته میشود این انارها از نظر کیفیت و موارد تغذیهای بهترین انارهای جهان بوده و نوشیدنیهای غیر الکلی که از آن تهیه میشود بسیار سالم و خوش طعم هستند. از گلهای رز اینجا نیز اسانس و عطری ساخته میشود که به برخی کشورهای دیگر صادر میکنند.

4. وادی شاب
یکی دیگر از جاذبههای مهم و دیدنی تور عمان «وادی شاب» با استخرها، صخرهها و غارهای شگفت انگیز است. برای لذت بردن از این جاذبه طبیعی باید کمی از نظر فیزیکی توان عبور از مسیرهای ناهموار و صخرهای را داشته باشید؛ حتی گاهی نیاز به عبور از آبهای کم عمق و شنا خواهد بود. رسیدن به آخرین و جذابترین بخش این گردش باورنکردنی، تنها از طریق شنا کردن امکان پذیر است.

5. استخر طبیعی بیمه
این استخر طبیعی بر اثر اصابت شهاب سنگ ایجاد شده است و در شهر کوچک «بیمه» (Bimmah) قرار دارد. علاوه بر تفریح، دیدن آن از نظر زمین شناسی نیز ارزشمند خواهد بود. با توجه به خنکی آب میتوانید برای نجات از گرما و تجدید قوا در آن آب تنی کنید. در اینجا ماهیهای ریزی وجود دارد که اگر به قدر کافی در آب باشید، پوست مرده پا و انگشتان شما را آرام آرام میخورند. اگر به وسط این استخر بروید آبش قدر کافی عمیق شده و میتوانید به راحتی در آن شنا کنید.

6. دژ نخل
این دژ بیش از ۱۰۰۰ سال قبل در سلطنت عمان ساخته شد. دور تا دور دژ نخل را نخلستانها احاطه کردهاند. این سازه دفاعی قدیمی و مشهور در دوران حیات خود شاهد جنگهای بیشماری بوده است. اگر از برجهای مراقبت بالا بروید، با مناظری دیدنی و شگفت انگیز از درختان و فضای اطراف روبهرو میشوید. اخیراً این سازه مورد بازسازیهای قرار گرفته است.

7. آبگرمهای نخل
آبگرم نخل در فاصله اندکی از دژی به همین نام قرار دارد. در اینجا آبشارهای آب گرم به پایین ریخته و سپس به سمت استخری امتداد مییابند که شما میتوانید در آن به استراحت و ریلکس شدن بپردازید. گفته میشود این آبها خاصیت درمانی دارند و مشکلات استخوان و مفاصل را برطرف میکنند. اگر پای خود را در آب فرو کنید، خیلی زود ماهیهایی دورش جمع شده و به خوردن پوست مرده اطراف آن میپردازند. بعد از اندکی زمان، میتوانید از یک پدیکور رایگان توسط این ماهیها لذت ببرید!

8. کویر وحیبا
کویر وحیبا یک محوطه بزرگ است که میتوانید با شتر سواری در آن تجربهای منحصر به فرد را رقم بزنید. رنگ شنهای این کویر بسته به میزان نوری که به آنها تابیده میشود متفاوت است. میتوانید در میان راه در چادر بومیان توقف کرده و از قهوه سیاه و خرمای عمانی بخورید یا سوغاتی تهیه کنید. این بومیان دست سازههایی از پشم و نقره درست میکنند. اگر جزو علاقهمندان محیطهای کویری هستید، بازی روی ریگهای روان، شتر سواری، درست کردن کباب و یا دراز کشیدن زیر نور ستارهها برایتان لذت فراوانی را مهیا میکند. شاید فکر کنید این مقصد سفری یک روزه به حساب میآید اما شکوه آسمان شب کویر چیزی نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت.

9. جزایر دِیمانیات
دیمانیات یکی از بهترین مناطق غواصی در عمان است. در یک روز خوب وضوح منظره زیر آب ۱۵تا ۲۰متر خواهد بود. هیچ کس در این جزایر زندگی نمیکند و تنها در آن پرندگان و جانوران دریایی با آبهایی زلال را میبینید. سواحل این جزیرهها با شنهای سفید و با صدای آرام دریا، یک بهشت واقعی را میسازند.
جهت دریافت پکیج کلیلک کنید